Ay Çekirdeği Kavurma Makinası
Sarı sarı olan ayçiçeği bitkisinin tohumlarıdır ay çekirdeği.Ülkemizin birçok yerinde de yetiştirilen ayçiçeği, hem çerez hem de yağ sanayisinin vazgeçilmez bitkisidir.
Ülkemizde ve diğer ülkelerde sevilerek tüketilen ay çekirdeği, kuruyemiş firmaları tarafından tuzlu,tuzsuz ve baharatlı olarak kuruyemiş kavurma makineleri veya kavurma fırınlarında kavrulmaktadır.
Diğer yağlı tohumlar gibi çekirdeğinde sayısız faydaları vardır vücudumuza.Birçok mineral ve vitamin açısından zengin olan çekirdeği hergün bir avuç tükettiğimiz taktirde vücudumuza sayısız yararı olacaktır.Ay çekirdeği yüksek miktarda protein, E ve B vitaminleri, yağ, potasyum, bakır, çinko, fosfor ve magnezyum içermektedir.
Ay Çekirdeğinin Besin Değerleri
Her 100 gram ay çekirdeğinde;
Enerji 582 kalori
Karbonhidrat 24.1 mg
Lif 11.1 g
Demir 3.8 mg
Potasyum 850 mg
Protein 19.3 g
A vitamini 9 IU
Kalsiyum 13 mg
C Vitamini 1.4 mg
Yağ 49.8 g
Besin değerleri bakımından zengin olan çekirdeğin faydaları ise saymakla bitmez. Faydalarına gelecek olursak;Ay çekirdeğinde bulunan triptofan sayesinde strese,depresyona ve unutkanlığa karşı yardımcı olmaktadır.Ay çekirdeğinde bulunan yağ sayesinde iyi kolestorolü artırıcı özelliğinin yanında kalp ve kardiyovasküler sistemini korumaktadır.Kan basıncını düzenleyerek,dolaşım sistemine destek olmaktadır.Bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.Cilt ve saç problemleri için faydalıdır.Troit bezlerinin düzenli çalışmasına ve kan şekerini düzenlemeye yardımcı olmaktadır.
Araştırmalara göre düzenli olarak bir avuç tüketilen ay çekirdeğinin sağlığımız için çok ama çok faydası olmaktadır.
Kuruyemişçilerde elektrikli kuruyemiş makinalarında kavrulan çekirdekleri aşırıya kaçmadan tüketmemiz bizim için yararlı olacaktır.