Fıstık Kavurma Tuzlama Kızartma ve İşleme
Sağlık Deposu Yer Fıstığı
Yer fıstığı;fıstık olarak isimlendirilse de aslında baklagiller familyasından olan bir bitkidir.Anavatanı Güney Amerika olan yer fıstığı ülkemizde de yetiştirilmektedir.En çok Akdeniz Bölgemiz'de yetiştirilen yer fıstığının 32 türü bulunmaktadır.
Dünyada ve ülkemizde çerez,yağ ve krema(ezme,püre) olarak tüketilen yer fıstığının vücudumuza çok sayıda faydası bulunmaktadır.Çiğ olarak tüketilemeyen yer fıstığı, kuruyemiş kavurma makinaları ile kavrulup tüketilmektedir.
Yer fıstığı vitaminler ve mineraller açısından çok zengindir.(Polifenolik asit,resveratrol,tritofan, niasin,tiamin,B6 vitamini,B9 vitamini,çinko,magnezyum,manganez,bakır,folat,fosfor, E vitamini…)
Yer Fıstığının Besin Değerleri
Her 100 gr yer fıstığında;
Kalori 567 kcal
Karbonhidrat 16.1 g
Lif 8.5 g
Protein 25.8 g
Yağ 44.2 g
Kolestrol 0.0 g
Potasyum 705.0 mg
Sağlık açısından birçok faydası olan yer fıstığı, alerjik yapıya sahip kişiler tarafından dikkatli tüketil-melidir.Yer fıstığı safra taşı oluşumunu azaltan,kalp sağlığını koruyan,depresyonu azaltan,hafızayı güçlendiren,kemik yapısını güçlendiren,yaraları iyileşmesini sağlayan bir sağlık deposudur.
Bu kadar faydası olan yer fıstığı, ülkemizin verimli topraklarında yetiştirilip,kuruyemişçiler tarafın-dan paletli kuruyemiş kavurma makinalarında kavrulup evlerimize misafir olmaktadır.
Ülkemizde farklı şekillerde tuzlu ve soslu olarak tüketilmektedir. Elektrikli kuruyemiş makinasında kavrulan fıstık kavrulmadan önce tuzlama makinelerinde tuzlanıp kavrulmaktadır.
Son zamanlarda dükkan tipi kuruyemiş kavurma makinası yaygınlaşmış olup kuruyemişçilerde fıstık kavrulup sıcak olarak müşterilere sunulmaktadır.
Ayrıca kabuksuz fıstık yağda fritöz de kızartıldıktan sonra soslanarak farklı ürün olarak pazarda yer edinmiştir.