Kahve Çeşitleri
Kahve, geçmişte ve günümüzde sevilerek içilen mucizevi bir içecektir.Çoğumuz kahve içmeden güne başlayamayız…
Bu kadar sevilerek tüketilen kahve,seçici bir bitkidir.Bol yağış alan ,nemli ve ılıman bir iklimi seven kahve tropikal iklimin görüldüğü yerlerde yetiştirilmektedir.Kahvenin tadını ve aromasını toprağın yapısı,aldığı su,güneşlenme durumu gibi faktörler etkilemektedir.
Şimdi gelelim kahve çeşitlerine;
A) Kahve Çekirdeği Çeşitleri
Aslına bakarsak dünyada en çok tarımı yapılan iki tür kahve bitkisi vardır.Arabica ve Robusta…Az da olsa Liberica ve Excelsa kahve türlerinin tarımı yapılmaktadır.
Arabica kahvesi,dünya kahve üretiminin yüzde yetmişini oluşturmakta olup daha lezzetli ve hoş bir aromaya sahiptir.Arabica kahvesinin lezzetli bir aromaya sahip olmasının nedeni yetiştiği topraklarda bulunan meyve ve baharatların aromalarından etkilenmesidir.
Robusta kahvesi,dünya kahve üretiminin yüzde otuzunu oluşturmaktadır.Robusta kahvesinin aroması Arabicaya göre sert ve belirgindir.
Liberica kahvesi,lezzetinin yavan olup,isli olmasından dolayı üretimi oldukça azdır.
Excelsa kahvesi, Libericanın alt türü olup,güçlü bir aromaya sahiptir.
B) Ülkelere Göre Kahve Çeşitleri
Kahve bitkisi yetiştirildiği topraktan ve iklim özelliklerinden çok fazla etkilenmektedir.Bu da kahvelerin yetiştirildikleri ülkelere göre isimlendirilmesini sağlamaktadır.Brezilya,Kolombiya,Etiyopya, Vietnam,Endonezya,Meksika,Peru,Honduras,Hindistan,Guatemala kahvesi olarak adlandırılmaktadır.
C) Kavrulma Şekline Göre Kahve Çeşitleri
Kahve çekirdekleri, geçmişte tavalarda kavrulup,dibek ve el değirmelerinde öğütülerek içilecek hale getirilmiştir.Günümüzde ise çeşitli boyutlarda bulunan kahve kavurma makineleri ile kavurma işlemi yapılmaktadır.Kahve kavurma makinelerinde kahve çekirdekleri kontrollü şekilde az, orta ve koyu renkte olarak kavrulmaktadır.
Yumuşak içim kahve sevenler az ve orta kavrulmuş kahveyi isterken,daha sert ve baskın bir kahve aroması sevenler koyu kavrulmuş kahveyi isterler.